Gen Z-kinderen zijn als hun overgrootouders.

Ooit was ik de jongste in de bedrijven waar ik begon met werken. Maar dat is echt al een tijdje terug. Dus hoi Generatie Z. De generatie die mij officieel oud laat voelen. De oudste Z’s worden dit jaar 23. Het zijn de nieuwste medewerkers en stagiaires in bedrijven en de jongste mensen die producten en diensten verkopenZ’s zijn de kinderen in huis, tieners in het winkelcentrum, studenten in klaslokalen, je nichtjes, neefjes en kleinkinderen.

Hier is de verrassing. Gen Z deelt generatie-DNA met hun grootouders en overgrootouders, de stille generatie die volwassen werd in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. “Wat?” vraag je (of ik vraag het voor jou.) “Hoe kunnen 21e-eeuwse baby’s, digital natives geboren met iPhones in hun handen, Gen Z of Gen Edge of hoe je ze ook noemt, mogelijk dezelfde generatiepersoonlijkheid hebben als de hardwerkende, patriottische, verstandige, loyale stille generatie?”

Goede vraag. Het werkt zo. Als we naar de geschiedenis kijken, zien we dat generaties eigenlijk op elkaar reageren. Een intens gepassioneerde generatie wordt bijvoorbeeld altijd gevolgd door een cynische, en een cynische generatie wordt altijd gevolgd door een praktische, fix-it generatie, enzovoort. Het nieuwste voorbeeld van deze cyclus? Gepassioneerde boomers, sceptische generatie X en praktische millennials. En nu (ta-da!) nuchtere, pragmatische Gen Z, een voorspelbare terugkeer naar de Silent-generatie. Toegegeven, Gen Z en Silents lijken heel verschillend, maar als we verder kijken dan de oppervlakte, komen er overeenkomsten naar voren.

Play it Safe like Gen-Z

The Silents werden volwassen in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. Generatie Z groeide op in de nasleep van 9/11, terrorisme en oorlog. In feite is de VS in een oorlog geweest zolang Gen Z (of Edgers) zich kan herinneren. Ze hebben een economische en ecologische crisis doorgemaakt. Kortom, de wereld lijkt een risicovolle plek. Als reactie daarop is Gen Z, net als de Silents voor hen, risicomijdend geworden. De tarieven van drinken, drugsgebruik en zwangerschap zijn laag onder Z’s. Vraag een typische Z welke baan hij of zij wil hebben, en ze zullen je vragen naar welke banen er vraag is. Ze hebben de neiging om op veilig te spelen. Dat lijkt erg op de Silent-generatie. 

Safe money like Gen-Z

Silents werden gevormd door de Grote Depressie toen miljoenen hun baan verloren. Generatie Z is gevormd door de Grote Recessie, een minder ernstige maar veel langere periode van werkloosheid waarin miljoenen mensen hun broodwinning verloren. Edgers zagen werkloze oudere broers en zussen (millennials) naar huis verhuizen. Ze leerden al vroeg over krappe gezinsbudgetten en werden beruchte spaarders. Marketeers klagen dat Gen Z rondsnuffelt zonder te kopen, en ouders melden dat wanneer Edgers om dingen vragen, ze hun verzoek vaak pitchen met een korting, een kortingsbon of een verkoopprijs. Overgrootmoeder zou trots zijn.

Modern Family like Gen-Z

Familie-eenheden werden gewaardeerd en sterk toen Silents volwassen werd. Nu zijn ze weer sterk. Voor Boomers was werk op de eerste plaats zetten de norm. In het weekend werken of door het land verhuizen om carrière te maken, was een goed idee. Vertaling? Gezinseenheden verzwakken. Gezinnen verzwakten verder terwijl Gen X opgroeide. Gen Xers, bekend als huissleutelkinderen, zag het aantal echtscheidingen van hun ouders verdrievoudigen. Het tij keerde en het gezinsleven werd sterker met Millennials. Helikopterouders (Boomers) waren beschermend en millennials bleven dichtbij Met Gen Z is de cirkel rond. Ja, families zien er anders uit dan voor Silents, maar het is cool om weer hecht te zijn met mama en papa.

Create like Gen-Z

Gen Z en Silents hechten allebei waarde aan het maken van dingen. Net als hun overgrootouders, Z’s tuin, bakken en bouwen. Gen Z’s knutselen zoals hun voorouders deden, alleen noemen ze het hacken, en het maakt deel uit van de DIY- of Maker-beweging. Dat maakt ze vindingrijk, een woord dat we ook gebruikten voor de Silents. Ouders melden dat Gen Z-kinderen problemen zelf oplossen in plaats van om hulp te vragen. Werkgevers merken het ook. Ze zeggen dat Millennials mentoren zochten, maar Gen Z gaat meer over zichzelf helpen.

Have Hope like Gen-Z

Eindelijk is er optimisme. De toekomst zag er rooskleurig uit voor Silents. Ze hadden depressie en oorlog gezien en waren er doorheen gekomen. We zien diezelfde veerkracht al bij Gen Z, een gebrek aan cynisme en een hoopvolheid waarvan de tijd weer is aangebroken. 

Leave a Reply