Verlaag de laadtijd van je WordPress website met deze stappen.
Dit artikel is onderdeel van de WordPress ‘laadtijd’ serie.
Kies een snelle hosting partij
De allergrootste impact maak je met het kiezen van een snelle hosting. Uiteindelijk is de server de eerste die “werk moet doen” om je website te laten zien en wanneer deze traag is vertraagd alles automatisch daarna ook.
Wanneer je de keuze maakt voor een Hosting partij, is het aan te raden om te analyseren waar de servers zijn gevestigd. De fysieke locatie van de server heeft impact op de laadtijd omdat – logischerwijs – afstand negatieve impact heeft op de download snelheid. Idealiter kies je een hosting partij waar de server locatie in de buurt is van de primary target klantengroep.
Page Caching
Het implementeren van page caching is een van de beste dingen die je kunt doen ter bevordering van de laadtijd van je website. Helemaal wanneer je begint vanaf een gedeelde hosting partij (omdat dit goedkoper is dan een dedicated server).
Zonder caching betekent dat iedere keer dat een pagina wordt opgevraagd van je website, de server alles constant opnieuw moet ophalen. Van CSS, tot Javascript, tot de media op je website. Dit duurt natuurlijk langer dan dat er al een pagina “klaarstond” in het geheugen (lees: cache). Het is dus niets anders dan een plek waar je server alles in een keer kan ophalen.
Voordeel: je site wordt veel sneller! Nadeel is dat je wijzigingen minder snel op je website ziet (al kun je dit omzeilen door handmatig de cache te verwijderen).
In principe kan je hosting partij dit bieden, maar mocht dit niet gebeuren, dan zijn er plugins in WordPress waar je uit kunt kiezen:
- WP Rocket
- WP Super Cache
- WP Fastest Cache
Optimaliseer je afbeeldingen
- Optimaliseren van je afbeeldingen betekent het kleiner maken van de afbeeldingen. Fysiek kleiner dus, omdat een afbeelding echt niet groter hoeft te zijn dan 1600px.
- Naast het kleiner maken van de afbeelding kun je de afbeelding ook “lichter” maken. Je kunt dit op twee manieren doen: lossy (de afbeelding wordt van iets lagere kwaliteit, maar grote impact op zwaarte van de afbeelding) en lossless (geen slechtere kwaliteit, en mindere impact op zwaarte).
Ons advies is om altijd afbeeldingen kleiner te maken en daarnaast ook te comprimeren. Aan jouw de keuze of kwaliteit dan ook minder mag worden (heeft met name te maken welke rol foto’s hebben op jouw website).
Zelf ben ik grote van van plugins die de afbeeldingen die je op je website laat automatisch verkleinen / verlichten. Ik heb hier mijn favorieten op een rij gezet:
- ShortPixel
- Imagify
- Smush
- Optimole
Naast het comprimeren van afbeeldingen kun je ook kiezen voor Lazy Loading. Dit betekent heel simpelweg dat afbeeldingen pas geladen worden wanneer ze zichtbaar hoeven zijn. Dit heeft grote impact op websites met One Pagers die veel afbeeldingen hebben.
Optimaliseer je CSS en Javascript
Door een plugin te installeren op je website die je helpt met het optimaliseren van je CSS en Javascript laadt de pagina sneller. Ik heb hier een paar plugins op een rij gezet die ik erg fijn vind werken:
- WP Rocket
- Autoptimize plugin
Gebruik een snel thema en snelle plugins
Je kunt het technisch allemaal top-notch hebben ingesteld, maar als je thema mega langzaam laadt is het hele effect weg. Gebruik je een PageBuilder? Kies dan voor een thema dat geoptimaliseerd is voor die pagina builder.
Naast je thema is het ook goed om je te realiseren dat je niet te veel plugins moet gebruiken en degene moet installeren die je niet gebruikt.